Hoe word je ambulanceverpleegkundige?

Als je erover denkt om op de ambulance te komen werken, kunnen wij alleen maar zeggen: doen! Maar wat moet je dan doen? Wij hebben een stappenplan voor je gemaakt, want zoals het gezegde luidt: er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.

Zó word je ambulanceverpleegkundige

Je kunt via verschillende wegen bij ons komen werken. De meest bekende weg is het volgen van een opleiding tot verpleegkundige en je daarna te specialiseren (SEH, anesthesie, CCU, IC) maar er zijn meerdere opties. Het ligt maar net aan jou wat jij het prettigst vindt. De een wil het liefst zo snel mogelijk de opgedane kennis in de praktijk brengen, de ander wil liever nog doorstuderen of eerst wat ervaring opdoen op een Eerste Hulp of Intensive Care afdeling.

In het kort
BIG-geregistreerde verpleegkundigen kunnen instromen in de CZO-erkende opleiding tot ambulanceverpleegkundige. Voor verpleegkundigen met een diploma tot IC-verpleegkundige, SEH-verpleegkundige, anesthesiemedewerker en CCU-verpleegkundige bestaat er een verkorte opleiding. De CZO-erkende opleiding tot ambulanceverpleegkundige bestaat uit een theorie en een praktijkdeel. Om deze opleiding te kunnen volgen, is het belangrijk dat je éérst in dienst bent bij ons of een andere ambulancevoorziening. De opleiding ‘Lange Tranche’ is een vrij nieuwe opleiding tot ambulanceverpleegkundige waarbij je niet eerst een specialistische vervolgopleiding nodig hebt om te kunnen starten.

Belangrijke competenties

Als ambulanceverpleegkundige ben je slagvaardig, dat is nodig om de verpleegkundige en medische handelingen te verrichten binnen de kaders van het Landelijk Protocol Ambulancezorg. Je houdt je patiënt constant in het vizier. Verandert zijn situatie? Dan pas jij je handelen er snel en verantwoord op aan. Daarbij communiceer je continu met de patiënt – zo goed als dat gaat – en werk je nauw samen met de ambulancechauffeur en de andere partners in de keten van zorg en dienstverleners. In stressvolle en complexe situaties voel jij je in je element: je houdt je hoofd koel en doet je werk nauwkeurig en professioneel. Door mensen te helpen, te verzorgen en te begeleiden lever jij de best mogelijke zorg.

Kun jij de afwisseling en uitdaging aan?

Beluister onze podcast: Kom bij de ambulance!

Meer weten over het werken in de ambulancezorg? Luister dan ook eens naar onze podcastserie ‘Kom bij de ambulance!’ Hierin vertellen medewerkers over hun werk en geven ze tips aan studenten en verpleegkundigen die interesse hebben om bij de ambulance te komen werken.

Kom bij de ambulance podcast

Meer weten?

We wensen je heel veel wijsheid en succes toe bij jouw studiekeuze. En hopelijk zien we je in de toekomst op een van onze posten! Heb je nog vragen over dit stappenplan? Kijk dan even op onze website rond voor meer informatie of stuur een mail naar communicatie@wittekruis.nl. Ook op de website van onze branchevereniging Ambulancezorg Nederland vind je nuttige informatie.

Hoe word ik ambulanceverpleegkundige