Delen:
10-07-2020

Witte Kruis regio Zeeland start met nieuwe vorm van acute zorgverlening

Witte Kruis start in de regio Zeeland met een pilot voor de inzet van verpleegkundig specialisten, om nog betere zorg te kunnen bieden op het juiste moment en de juiste plaats. Een verpleegkundig specialist heeft aanvullende medische kennis en vaardigheden, waardoor patiënten vaker thuis behandeld kunnen worden. Dat heeft als effect dat er minder vervoer naar de spoedeisende hulp en andere zorginstellingen nodig is. Deze nieuwe vorm van acute zorgverlening moet de druk op het zorgsysteem verminderen.

In de pilot krijgt een verpleegkundig specialist de functietitel master ambulancezorg. De bevoegdheden van de master ambulancezorg zitten tussen die van een verpleegkundige en een arts in. De master ambulancezorg mag extra medische handelingen verrichten die het ambulancepersoneel niet mag doen, zoals het geven van sterkere medicatie tegen de pijn, het maken van een echo, het hechten van wondjes of starten met een medicijnbehandeling.

Minder druk op de acute zorg
Op dit moment worden patiënten vaak laagdrempelig naar de spoedeisende hulp gebracht, terwijl het probleem ook door een huisarts had kunnen worden opgelost. De capaciteiten van een master ambulancezorg kunnen hier positief aan bijdragen, bijvoorbeeld door het stellen van een diagnose, voorschrijven van medicatie en eventueel opstarten van een behandeling in de thuissituatie.

Bij de start van de pilot krijgt de master ambulancezorg nog patiënten toegewezen door de ambulancemeldkamer via noodnummer 112. Het streven is een snelle aansluiting van de huisartsenposten bij de pilot, omdat naar verwachting veel patiënten voor de master ambulancezorg via de huisartsenpost binnen komen. Medische specialistische zorg wordt namelijk steeds vaker uitgevoerd door huisartsen. Zij voeren behandelingen uit bij patiënten die eerder alleen in het ziekenhuis behandeld konden worden.

De eerste masters ambulancezorg in Zeeland
Verpleegkundig specialisten Dennis de Keuning en Tina Coppoolse zijn de eerste masters ambulancezorg in de regionale ambulancevoorziening Zeeland bij Witte Kruis.

“We kijken ernaar uit om patiënten ter plekke te kunnen behandelen en zo onze collega’s op de ambulance en de ketenpartners te kunnen ontzien. Vooral met de drukte van toeristen in de zomer verwachten we veel mensen zelf te kunnen behandelen, waarvoor we de patiënt eerder naar het ziekenhuis moesten vervoeren. Dat is natuurlijk ook prettiger voor de patiënt,” aldus Dennis.

Een verpleegkundig specialist is een BIG-geregistreerde verpleegkundige met als vooropleiding HBO verpleegkunde. Daarna heeft de specialist een masteropleiding gevolgd: de Master Advanced Nursing Practice.

Innovatie in de acute zorg
Ook Medisch Directeur Anouk Hoare is verheugd over deze ontwikkeling: “Witte Kruis innoveert continu om de toename van het aantal zorgvragen en de complexiteit ervan het hoofd te kunnen bieden. Tijdens de pilot met de masters ambulancezorg onderzoeken wij of de nieuwe vorm van zorgverlening toegevoegde waarde heeft voor de patiënt en ketenpartners. Als de inzet van de master ambulancezorg positieve resultaten blijkt te hebben, wordt de functie van master ambulancezorg ingevoerd in de andere vier regio’s waar Witte Kruis actief is.”

Steeds vaker zijn verpleegkundig specialisten werkzaam buiten het ziekenhuis. Bij regionale ambulancedienst Brabant Midden West Noord loopt sinds 1 januari 2019 een pilot waarbij verpleegkundig specialisten worden ingezet.