Delen:
14-06-2021

Interview met Janine Nieuwkoop van het label: Remade Industry 

Wist je dat de niet meer bruikbare kleding van het ambulancepersoneel van Witte Kruis wordt hergebruikt om nieuwe producten te maken? Dit mooie en duurzame idee komt van Remade Industry. Ontwerpster Janine Nieuwkoop, oprichter van het label Remade Industry, begon zich steeds meer te storen aan de kledingindustrie die geen rekening hield met het milieu en de onveilige werkomstandigheden. Daarom richtte ze in 2016 Remade Industry op om te laten zien dat het anders kan. Sander Bux, stagiair communicatie en marketing, sprak met haar over haar passie: van afval iets bruikbaars en moois maken.     

Hoe is Remade Industry ontstaan en kan je hier wat meer over vertellen?  

“Het begon eigenlijk toen een vader van iemand die ik ken afscheid nam van de brandweer. Zijn dochter vroeg aan mij of ik als cadeau van zijn brandweerpak een tas wilde maken.”  

Op de website staat: “Bewustwording is namelijk het begin van elke verandering” Waarin zit voor jou voornamelijk het stukje bewustwording? 

“Mensen moeten bewust worden dat je van zulke mooie materialen iets anders kan maken. Het is zonde om de kleding te vernietigen. Ik denk dat het op dit moment meer dan ooit leeft. Veel grote modebedrijven zijn hier continue mee bezig. Ik heb dit besef al langer, maar ik merk nu pas dat het echt door begint te dringen bij mensen, bedrijven en organisaties. Je kan er eigenlijk niet meer om heen om als bedrijf niets te doen op gebied van duurzaamheid.”   

Hoe is de samenwerking met Witte kruis tot stand gekomen?  

“Het is begonnen toen ik voor een opdracht veel ambulancekleding nodig had. Op dat moment had ik onvoldoende kleding en ben ik rond gaan bellen en mailen. Een aantal regio’s waren al overgestapt op de nieuwe kleding. Uiteindelijk ben ik in contact gekomen met Witte Kruis en zijn we partners geworden.”  

Waar ben jij het meest trots op in je werk? 

“Dat dit een succes is geworden. Veel mensen weten ons nu te vinden. We hoeven weinig te doen aan acquisitie. Dat opdrachtgevers zoals Witte Kruis, de brandweer, politie en defensie ons het vertrouwen geven maakt me erg trots.”  

Hoe ziet het hele productieproces eruit vanaf het moment dat de oude kleding binnenkomt, tot het idee?

Het begint natuurlijk met het verzamelen van de kleding die je ophaalt bij verschillende posten door heel het land. Dan moet de kleding naar ons magazijn komen en wordt het uitgezocht op bruikbaarheid. Door de eigenschappen van het kledingstuk wordt vaak al bepaald wat het wordt. Dit komt vervolgens in grote kisten en dan wordt het klaargezet in het atelier. Vervolgens worden de patronen gemaakt en kijken we of ze gestanst of gesneden moeten worden. Uiteindelijk kan het worden gemaakt en worden verkocht.”  

Kunnen jullie ook van andere materialen nieuwe producten maken?  

“Ja, eigenlijk van alles. We hergebruiken heel veel materialen. In een weekendtas zit bijvoorbeeld al 90% aan hergebruikte materialen. Er blijven altijd wat restjes over. Van die overgebleven restjes maken we vervolgens sokken. Dan hebben we dus zo goed als alles hergebruikt.”      

Wat vind je het leukst aan je werk?  

“Het creatieve aspect vind ik toch wel het allerleukste. Vooral door bezig te zijn met de productontwikkeling. Daarnaast vind ik het ook erg leuk om mee te kijken met mijn collega’s in het atelier en bij te sturen als dat nodig is.”  

Wat zijn jouw toekomstplannen met Remade Industry?  

“Dat we de contacten die we hebben blijven behouden en dat we nog steeds met hen kunnen samenwerken. Wat we hier doen voor de brandweer, ambulance, politie en defensie, kunnen we ook doen in België of Duitsland. Daar liggen ook mogelijkheden.”