Delen:
14-05-2021

Anne-Marie vertelt in onze podcast over haar loopbaan en ervaring als ambulanceverpleegkundige

24/7 staan de mensen van de ambulance voor je klaar. Wat gaat er schuil achter die voorbij razende sirene? In het eerste seizoen van onze podcastsserie: “kom bij de ambulance, de podcast!” vertellen ambulancecollega’s over hun mooie en veelzijdige beroep.

 Iedere week nodigen we een nieuwe gast uit in de reizende podcaststudio van Witte Kruis, waar we vragen stellen over hun bijzondere werk. Deze vragen leiden tot diepgaande gesprekken, interessante ervaringen en soms zelfs tot ontroerende momenten. De vragen zijn ingestuurd door studenten van de opleiding HBO-V en door onze volgers op sociale media. Als de 30 minuten om zijn dan gaat er een ambulance sirene af in de studio en ronden we de vragen challenge af.

In deze eerste aflevering spraken we met Anne-Marie. Zij is ambulanceverpleegkundige en medewerker inzetbaarheid & arbo bij Witte Kruis. Daarnaast heeft ze een schat aan ervaring in het vak, zowel op de auto als de ambulancemotor. In deze podcast neemt ze ons mee in haar werk en geeft ze advies aan mensen die op de ambulance willen werken.

We delen een paar fragmenten uit de podcast met je. Smaakt dat naar meer? Luister dan onze podcast

Hoe het allemaal begon
Anne-Marie vertelt dat ze niet van jongs af aan al bij de ambulance wilde: “Het is ontstaan toen ik wel al verpleegkundige was. Ik vond het direct mooi om voor mensen te zorgen en van betekenis te kunnen zijn.” Wel miste ze de actie in het vak en ging daarom bij de politie, waar het zorgaspect ook aanwezig is. Toch miste ze het échte zorgen voor mensen en ze ook weer beter kunnen maken. Al snel kwam ze tot inzicht: ze solliciteerde als ambulanceverpleegkundige bij Witte Kruis.

Bij de ambulance kan ik van betekenis zijn door handelingen te verrichten die soms levens redden”

Anne-Marie krijgt enorm veel energie van het feit dat ze niet weet wat de dag gaat brengen. Dat moet ook wel, want voor je het weet beland je in een complexe bevalling zonder verloskundige…

“Op dat moment is het wel even slikken. Over het algemeen is een bevalling vrij natuurlijk en gaat het meestal goed. Wij komen om de hoek kijken als het wat complexer wordt. In de ambulance hebben we gelukkig een speciale bevallingset met daarin alle benodigdheden voor een bevalling.” Ook dát leer je tijdens je opleiding tot ambulanceverpleegkundige. In de podcast vertelt Anne-Marie meer over haar ervaring met complexe bevallingen als ambulanceverpleegkundige.

Advies voor mensen die op de ambulance willen werken
Ook deelt Anne-Marie wat tips voor mensen die dolgraag op de ambulance willen werken.

”Zorg dat je klinische ervaring opdoet in het ziekenhuis en op de acute afdelingen. Volgens Anne-Marie gaat het niet alleen om de vaardigheden die je moet opdoen, zoals bijvoorbeeld reanimeren. Maar ook hoe je met omstanders en familie om moet gaan. Dat hoort ook bij het ambulancewerk. Het is een pré als je daar al ervaring mee hebt.”

Benieuwd naar wat Anne-Marie en haar collega’s nog meer te vertellen hebben over hun werk als ambulancemedewerker? Beluister dan nu de podcast