Delen:
23-11-2020

Afwisselend werken in het ziekenhuis en op de ambulance

Danny van den Barselaar en Regilio Jones zijn collega’s. Toch is een van de twee verpleegkundigen in dienst van acute zorgorganisatie Witte Kruis en de andere staat onder contract bij het Haga Ziekenhuis. Hoe dat zit?  Ze werken afwisselend in het ziekenhuis en op de ambulance. Twee maanden op en twee maanden af, zoals Danny het noemt. “Maar af is in dit geval absoluut niet negatief.”

gedeelde dienstverbanden“Ik zie echt alleen maar voordelen. Wat ik in het ziekenhuis niet vind, vind ik op de ambulance en andersom. Waar je op de ambulance aangewezen bent op één collega, heb je in het ziekenhuis een heel team om je heen. Daartegenover staat dat je op de ambulance veel meer verantwoordelijk hebt en beslissingen zelf moet durven en kunnen maken”, vertelt Danny.
“Waar het werken op de ambulance meer het behandelen van acuut ontstane symptomen, zie je in het ziekenhuis het vervolgtraject”, vult Regilio aan. Op de ambulance heb je de rol van meerdere hulpverleners voor één patiënt. Je bent maatschappelijk werker, onderzoeker, verpleegkundige… “En je weet nooit waar je terecht komt”, vult Danny aan. “Je moet kunnen anticiperen in hele uiteenlopende situaties.”
Op de SEH ben je één hulpverlener, maar wel voor meerdere patiënten tegelijk,” gaat Regilio verder. Uitdaging genoeg zo te horen, maar het enthousiasme is nog beter te horen.

Perfecte combinatie
“Ik was een van de eerste verpleegkundige die zowel op de spoedeisende hulp als op de ambulance werkzaam was”, vertelt Regilio. “Ik deed samen met een collega mee aan de pilot en is zo goed bevallen, dat ik nu nooit anders meer zou willen.
Door de banen op deze manier te combineren, zien wij uiteindelijk het hele traject. Op de ambulance zijn wij als eerst ter plaatse en op de SEH ontvangen wij de patiënten waarna er een diagnose gesteld wordt. Dit is ontzettend leerzaam. Wij kunnen door middel van onderzoeken zien of de gestelde diagnose in lijn ligt met de bevindingen van de ambulance.” 

Wederzijds begrip
“Er ontstaat ook meer wederzijds begrip”, zegt Danny. “Als ambulanceverpleegkundige presenteer ik soms een patiënt op de SEH aan mijn collega’s die mij later vragen waarom deze patiënt ingestuurd is. Op zo’n moment kan ik vertellen wat ik ter plaatse heb gezien en op basis van welke protocollen en redenen ik de patiënt gepresenteerd heb. Vaak snappen SEH-verpleegkundigen de overwegingen dan veel beter.”
“Sowieso is het goed om af en toe met een afstand te kijken naar het werk dat je doet. Dat houdt je scherp en geeft je nieuwe inzichten”, geeft Regilio aan.

Voordelen
Niet alleen Danny en Regilio zien veel voordelen in de gedeelde dienstverbanden, ook Witte Kruis en het ziekenhuis zijn erg te spreken over deze constructie.
“Het voordeel voor het ziekenhuis is dat wij, met onze ervaring op de ambulance, gewend zijn snel te schakelen en snel kunnen handelen. In het ziekenhuis zijn er meer middelen ter beschikking om onderzoek in te zetten, hierdoor duurt het vaak langer om tot een diagnose te komen. Wij zijn ‘streetwise’. Daarentegen zien wij op de SEH veel meer patiënten en dus ook diverse ziektebeelden. Dit helpt ons weer tijdens het werk op de ambulance”, legt Regilio uit.

Werkplezier
“Sommige collega’s zijn nou eenmaal verknocht aan ‘de auto’, maar ik hou het werken op deze manier veel langer vol. Het is een prachtige combi-baan zo”, vertelt Danny enthousiast.
“Ik vind dat iedereen dit moet doen, je houdt jezelf scherp, blijft de verdieping ingaan en houdt je kennis op peil op beide vlakken. Het is echt een verrijking en ik ben enorm blij dat ik deze kans gegrepen heb”, besluit Regilio.