Ambulancechauffeur

Een ambulancechauffeur zorgt ervoor dat de ambulance snel en veilig ter plaatse komt. Hij assisteert de ambulanceverpleegkundige bij het uitvoeren van medische handelingen, bijvoorbeeld door het aangeven van materialen, het klaarzetten van medicijnen en het opstarten van apparatuur en dergelijke.

Communicatie

Tijdens de rit terug naar het ziekenhuis informeert de ambulancechauffeur de centralist van de Meldkamer Ambulancezorg over de toestand van de patiënt en de aard van eventuele verwondingen. De ambulancechauffeur is verantwoordelijk voor alle communicatie met ziekenhuizen, huisartsen, meldkamer, politie en/of brandweer.

Onderhoud voertuig

De ambulancechauffeur zorgt voor kleine onderhoudswerkzaamheden aan het voertuig, zoals de dagelijkse controle van lampen, sirene, oliepeil, brandstof en mobilofoon. Ook is de ambulancechauffeur verantwoordelijk voor de controle van de medische apparatuur en de hygiëne in de ambulance.

Gespecialiseerde opleiding

Als je als ambulancechauffeur bij ons aan de slag wilt, dien je in het bezit te zijn van een aantal vaardigheden en diploma’s.

  • Afgeronde MBO opleiding op niveau 3 of 4 en in het bezit van een geldig EHBO- en reanimatiediploma
  • Diploma ambulancechauffeur (of bereidheid dit te halen);
  • Rijbewijs C1 en minimaal drie jaar rijervaring;
  • Technisch inzicht en technische kennis;
  • Woonachtig in de regio, regio kennis is een pre;
  • Bewijs van beroepsvaccinaties (of bereidheid deze vaccinaties te halen);
  • Verklaring omtrent Gedrag (VOG).

Belangrijke competenties

Stressbestendig, betrokken en sociaal vaardig.

Egbert, ambulancechauffeur in Alkmaar: "Ik heb voor dit beroep gekozen omdat ik de gezondheidszorg erg interessant vind en omdat ik het heerlijk vind om met mensen bezig te zijn en mensen te kunnen helpen."

Je kan ’s ochtends niet bedenken wat je ’s avonds allemaal gedaan hebt. Het is het onvoorspelbare, onverwachtse. Zo sta je in een verzorgingstehuis en zo zit je op de snelweg met een ongeval. Dat maakt het heel veelzijdig en ook heel uitdagend.

Als nieuwe collega ga je als derde mee op de auto. En in het geval van een ambulancechauffeur houdt dat dan in dat je op de bijrijdersstoel er naast zit en goed observeert wat je collega’s allemaal doen. Dat gaat van besteld vervoer naar spoedvervoer. Er zitten fasen in die samenlopen met de opleiding.

Roy, ambulancechauffeur in Alkmaar: “De eerste spoedrit heb ik wel ervaren als spannend. je gaat voor het het eerst anders deelnemen aan het verkeer en mensen reageren ook anders op je. Maar als rust bewaard en je houdt voldoende afstand dan kan je eigenlijk heel soepel door het verkeer manoeuvreren.” 

Is deze baan jou op het lijf geschreven? Bekijk dan snel de actuele vacatures en solliciteer!

De procedure

1. Solliciteer

Leuk dat je solliciteert! We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

2. Uitnodiging voor gesprek

Pas je in ons profiel? Dan nodigen wij je uit voor een gesprek, zodat we met elkaar kennis kunnen maken en even kunnen checken of je de expertise hebt die wij zoeken (afhankelijk van je functie kan er een test/keuring volgen).

3. Contractvoorstel

Hebben we een match? Dan doen we je een mooi aanbod.

4. In dienst

Nog even snel een handtekening onder je contract en klaar. Welkom bij Witte Kruis!

Nooit meer de kans op jouw droombaan missen?

Stuur mij vacature alerts!