Ambulancechauffeur

Als je erover denkt om op de ambulance te komen werken, kunnen wij alleen maar zeggen: doen! Maar wat moet je dan doen? We hebben het voor je op een rij gezet.

Over de functie

Een ambulancechauffeur zorgt ervoor dat de ambulance snel en veilig ter plaatse komt. Hij assisteert de ambulanceverpleegkundige bij het uitvoeren van medische handelingen, bijvoorbeeld door het aangeven van materialen, het klaarzetten van medicijnen en het opstarten van apparatuur en dergelijke.

Communicatie

Tijdens de rit terug naar het ziekenhuis informeert de ambulancechauffeur de centralist van de Meldkamer Ambulancezorg over de toestand van de patiënt en de aard van eventuele verwondingen. De ambulancechauffeur is verantwoordelijk voor alle communicatie met ziekenhuizen, huisartsen, meldkamer, politie en/of brandweer.

Onderhoud voertuig

De ambulancechauffeur zorgt voor kleine onderhoudswerkzaamheden aan het voertuig, zoals de dagelijkse controle van lampen, sirene, oliepeil, brandstof en mobilofoon. Ook is de ambulancechauffeur verantwoordelijk voor de controle van de medische apparatuur en de hygiëne in de ambulance.

Zó word je ambulancechauffeur

Om ambulanchechauffeur te kunnen worden heb je een afgeronde MBO opleiding nodig op niveau 3 of 4. Daarnaast is het belangrijk dat je in het bezit bent van een diploma ambulancechauffeur (of bereid zijn dit te halen) en een geldig EHBO- en reanimatiediploma. Ook moet je in het bezit zijn van een C1 rijbewijs en minimaal drie jaar rijervaring hebben.

Alle diploma’s en vaardigheden op een rij

    • Afgeronde MBO opleiding op niveau 3 of 4 en in het bezit van een geldig EHBO- en reanimatiediploma
    • Diploma ambulancechauffeur (of bereidheid dit te halen);
    • Rijbewijs C1 en minimaal drie jaar rijervaring;
    • Technisch inzicht en technische kennis;
    • Woonachtig in de regio, regio kennis is een pre;
    • Bewijs van beroepsvaccinaties (of bereidheid deze vaccinaties te halen);
    • Verklaring omtrent Gedrag (VOG).

Bekijk de video’s waarin ambulancechauffeur Jeroen meer vertelt over zijn werk op de ambulance bij Witte Kruis:

 

Belangrijke competenties

Als ambulancechauffeur ben je stressbestendig, betrokken en sociaal vaardig. Je hebt aan het begin van je dienst geen enkel idee waar je heen rijdt en wat of wie je aantreft. Dat maakt het werk afwisselend. Het vraagt veel van je flexibiliteit, reactievermogen en geduld. Bij spoedopdrachten, waarbij je binnen een minuut de ambulance start, zorg je dat je de ambulance veilig en snel door het verkeer heen loodst. Bij geplande opdrachten zorg je er voor dat je op het afgesproken tijdstip op de locatie bent en vervoer je de patiënt rustig en veilig naar huis of naar een zorginstelling.

Daarnaast moet je goed kunnen samenwerken, want je werkt altijd samen met een ambulanceverpleegkundige. Samen vormen jullie een hecht en sterk team. Op de plaats van bestemming aangekomen assisteer je de ambulanceverpleegkundige, zowel op medisch als verpleegkundig vlak, voer je hulpverleningstaken uit bij calamiteiten en verricht je administratieve werkzaamheden. Daarbij werk je nauw samen met de andere partners in de keten van zorg en dienstverleners. Weer terug op de post draag jij de verantwoordelijkheid voor het onderhoud aan de ambulances.

Beluister onze podcast: Kom bij de ambulance!

Meer weten over het werken in de ambulancezorg? Luister dan ook eens naar onze podcastserie ‘Kom bij de ambulance!’ Hierin vertellen medewerkers over hun werk en geven ze tips aan studenten en verpleegkundigen die interesse hebben om bij de ambulance te komen werken.

Kom bij de ambulance podcast

Meer weten?

We wensen je heel veel wijsheid en succes toe bij jouw keuze. En hopelijk zien we je in de toekomst op een van onze posten! Heb je nog vragen over het werk van een ambulancechauffeur? Kijk dan even rond op onze website voor meer informatie of stuur een mail naar communicatie@wittekruis.nl. Ook op de website van onze branchevereniging Ambulancezorg Nederland vind je nuttige informatie. 

Egbert, ambulancechauffeur in Alkmaar: "Ik heb voor dit beroep gekozen omdat ik de gezondheidszorg erg interessant vind en omdat ik het heerlijk vind om met mensen bezig te zijn en mensen te kunnen helpen."

Je kan ’s ochtends niet bedenken wat je ’s avonds allemaal gedaan hebt. Het is het onvoorspelbare, onverwachtse. Zo sta je in een verzorgingstehuis en zo zit je op de snelweg met een ongeval. Dat maakt het heel veelzijdig en ook heel uitdagend.

Als nieuwe collega ga je als derde mee op de auto. En in het geval van een ambulancechauffeur houdt dat dan in dat je op de bijrijdersstoel er naast zit en goed observeert wat je collega’s allemaal doen. Dat gaat van besteld vervoer naar spoedvervoer. Er zitten fasen in die samenlopen met de opleiding.

Roy, ambulancechauffeur in Alkmaar: “De eerste spoedrit heb ik wel ervaren als spannend. je gaat voor het het eerst anders deelnemen aan het verkeer en mensen reageren ook anders op je. Maar als je de rust bewaart en je houdt voldoende afstand dan kan je eigenlijk heel soepel door het verkeer manoeuvreren.” 

Is deze baan jou op het lijf geschreven? Bekijk dan snel de actuele vacatures en solliciteer!

De procedure

1. Solliciteer

Leuk dat je solliciteert! We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

2. Uitnodiging voor gesprek

Pas je in ons profiel? Dan nodigen wij je uit voor een gesprek, zodat we met elkaar kennis kunnen maken en even kunnen checken of je de expertise hebt die wij zoeken (afhankelijk van je functie kan er een test/keuring volgen).

3. Contractvoorstel

Hebben we een match? Dan doen we je een mooi aanbod.

4. In dienst

Nog even snel een handtekening onder je contract en klaar. Welkom bij Witte Kruis!

Nooit meer de kans op jouw droombaan missen?

Stuur mij vacature alerts!