Ambulancechauffeur FAQ

Ambulancechauffeur, jouw droombaan?
Dat snappen wij en velen met jou. Witte Kruis krijgt dagelijks telefoontjes en mails van enthousiaste en gemotiveerde ambulancechauffeurs in de dop. Het is een zeer gewild beroep en daarom vragen we je om alleen te solliciteren als je aan de eisen voldoet. Dit om jou teleurstelling, en ons tijd, te besparen.
En om jou een beetje op weg te helpen in de eisen die we stellen en wat je kunt doen om aan die eisen te voldoen, zetten we hieronder een aantal veelgestelde vragen op een rijtje.

Wat zijn de eisen die gesteld worden aan een ambulancechauffeur?

  • Afgeronde MBO opleiding op niveau 3 of 4 – ongeacht welke richting
  • Je bent in het bezit van een geldig EHBO- en reanimatiediploma
  • Rijbewijs C1 en minimaal drie jaar rijervaring;
  • Woonachtig in de regio, regio kennis is noodzakelijk;
  • Bewijs van beroepsvaccinaties (of bereidheid deze vaccinaties te halen);
  • Verklaring omtrent Gedrag (VOG).

Ik heb geen diploma’s gehaald, maar wel aantoonbaar meerdere jaren werkervaring op MBO/HBO niveau, kan ik solliciteren?
Om te solliciteren op een vacature als ambulancechauffeur, dien je minimaal in het bezit te zijn van een mbo-opleiding op niveau 3 of 4. Dit hoeft niet verplicht een opleiding te zijn in de zorgsector.
Zonder een MBO-diploma, heeft het dus geen zin om te solliciteren. Ook niet als je van mening bent dat je al meerdere jaren werkervaring op dit niveau hebt opgedaan.

Ik ben op dit moment nog niet in het bezit van een C1-rijbewijs, maar heb al wel vele jaren rijervaring met een B-rijbewijs. Kan ik dit C1-rijbewijs halen tijdens mijn sollicitatie?
In het bezit zijn van een C-rijbewijs is een harde eis. Zonder C-rijbewijs is het niet mogelijk om een ambulance te besturen. Gezien de vele sollicitaties die wij op een openstaande vacature ontvangen, heeft het geen zin om te solliciteren als je niet in het bezit bent van een C-rijbewijs.

Ik heb nog geen 3 jaar rij ervaring met een C-rijbewijs, wel met een B-rijbewijs.  Is dat ook geldig?
Dat is inderdaad ook geldig. En die drie jaar is een richtlijn. Het gaat er ons om dat jij je zeker genoeg voelt in het verkeer en in verschillende verkeerssituaties ervaring hebt opgedaan. Het kan zo zijn dat iemand in vijf jaar tijd slechts 10 keer in een auto is gestapt en dat je met twee jaar een rijbewijs op zak, dagelijks in de auto zit.

Kun je het EHBO- en reanimatiediploma ook tijdens de opleiding tot ambulancechauffeur behalen?
Ook het hebben van deze diploma’s is belangrijk. Zoals hierboven al omschreven, reageren er op elke openstaande vacature meerderen geschikte kandidaten. Wanneer je niet in het bezit bent van deze diploma’s heeft het geen zin te solliciteren.

Maakt het uit waar je de EHBO-cursus hebt gevolgd?
Zo lang het een gecertificeerd EHBO-diploma is, maakt het niet uit waar je deze gehaald hebt. Het meest gangbare diploma is die van het Oranje Kruis.

Hoe lang duurt de opleiding tot ambulancechauffeur?
De opleiding duurt 7 maanden. De rijopleiding wordt verzorgd door het NIV (Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid), de theorie wordt door Witte Kruis Opleidingen gegeven op onze locatie in Den Haag. Voor meer informatie kun je hier kijken.

Krijg ik salaris wanneer ik in opleiding ben?
Je krijgt salaris gedurende jouw opleiding als ambulancechauffeur. Een ambulancechauffeur in opleiding zit in aanloopschaal FG40 (trede afhankelijk van vooropleiding/ervaring etc.) Dit is minimaal €2.044,- bruto per maand en maximaal €3.025 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband.
Na diplomering ga je direct van de aanloopschaal over naar de functieschaal FG45 (trede afhankelijk van vooropleiding/ervaring etc.) minimaal €2.319 bruto per maand en maximaal €3.322,- bruto per maand.
Kandidaten die al bij een andere ambulancedienst werkzaam zijn geweest als ambulancechauffeur en het diploma al hebben behaald worden direct in FG45 geplaatst.

Ik ben 50+, ben ik te oud om een carrièreswitch naar ambulancechauffeur te maken?
Niemand is te oud voor een carrièreswitch. Als je aan alle eisen voldoet, maak je net zoveel kans om aangenomen te worden als iemand die jonger is. Maar zoals vaker gezegd, er zijn veel mensen met jou die een baan als ambulancechauffeur ook zien zitten.

Is het mogelijk een dagje mee te lopen om te kijken of dit werk echt bij me past?
Helaas is het niet mogelijk om een dienst mee te draaien. Hoe graag we ook willen laten zien wat ons vak inhoudt. We krijgen dit verzoek ontzettend vaak en als we tegen iedereen ‘ja’ zeggen hebben we geen tijd meer om op tijd de juiste zorg aan de patiënt te geven.

Om een goed idee te krijgen van de werkzaamheden, hebben we een podcast gelanceerd die hier te beluisteren is. Hier vertellen ambulanceverpleegkundigen, centralisten en chauffeurs over hun werk. Ook kun je ons webinar bekijken waarin twee chauffeurs uit Zeeland hun tips en ervaringen met je delen.

Egbert, ambulancechauffeur in Alkmaar: "Ik heb voor dit beroep gekozen omdat ik de gezondheidszorg erg interessant vind en omdat ik het heerlijk vind om met mensen bezig te zijn en mensen te kunnen helpen."

Je kan ’s ochtends niet bedenken wat je ’s avonds allemaal gedaan hebt. Het is het onvoorspelbare, onverwachtse. Zo sta je in een verzorgingstehuis en zo zit je op de snelweg met een ongeval. Dat maakt het heel veelzijdig en ook heel uitdagend.

Als nieuwe collega ga je als derde mee op de auto. En in het geval van een ambulancechauffeur houdt dat dan in dat je op de bijrijdersstoel er naast zit en goed observeert wat je collega’s allemaal doen. Dat gaat van besteld vervoer naar spoedvervoer. Er zitten fasen in die samenlopen met de opleiding.

Roy, ambulancechauffeur in Alkmaar: “De eerste spoedrit heb ik wel ervaren als spannend. je gaat voor het het eerst anders deelnemen aan het verkeer en mensen reageren ook anders op je. Maar als je de rust bewaart en je houdt voldoende afstand dan kan je eigenlijk heel soepel door het verkeer manoeuvreren.” 

Is deze baan jou op het lijf geschreven? Bekijk dan snel de actuele vacatures en solliciteer!

De procedure

1. Solliciteer

Leuk dat je solliciteert! We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

2. Uitnodiging voor gesprek

Pas je in ons profiel? Dan nodigen wij je uit voor een gesprek, zodat we met elkaar kennis kunnen maken en even kunnen checken of je de expertise hebt die wij zoeken (afhankelijk van je functie kan er een test/keuring volgen).

3. Contractvoorstel

Hebben we een match? Dan doen we je een mooi aanbod.

4. In dienst

Nog even snel een handtekening onder je contract en klaar. Welkom bij Witte Kruis!

Nooit meer de kans op jouw droombaan missen?

Stuur mij vacature alerts!